Druga godba 2023: Pametne godbe

39. mednarodni festival Druga godba 
22.—30. maj 2023, Ljubljana

 

Potem ko se je lani festival Druga godba razprostrl čez lastne meje ter se povezal tudi s festivaloma Ment in Lent, se v tokratni izdaji, ki je hkrati tudi generalka za njegovo 40-letnico, osredotoča na drugogodbeni teden v slovenski prestolnici.

Osem koncertnih festivalskih dni bo potekalo na devetih odrih na štirih koncertnih prizoriščih. Izbor obsega dvajset izvajalcev, ki bodo uprizorili dvaindvajset nastopov. Prihajajo iz osemnajstih držav s petih kontinentov. 

Program je tradicionalno pester in vsežanrski ter hkrati spolno uravnotežen. Ponuja sodoben splet tradicionalnih in urbanih godb, zavitih v zastave, ki presegajo državne meje ter so v prvi vrsti zavezane umetnosti kot najbolj prostrani in hkrati intimni izpovedi. Namenjene so radovednemu občinstvu vseh generacij, ki si želi z znanjem, izkušnjami ter ustvarjalno svobodo ustvarjalk in ustvarjalcev obogatiti življenje ter ga deliti s sorodnimi dušami. 

Čeprav v programu izstopa ime Mariza, ki je tako kot puščavski kitarski virtuoz Vieux Farka Toure povratnica na festival, pa se v programski ponudbi aktualna in pomembna glasbena imena dobesedno prerivajo med sabo za večjo pozornost. A to bolj kot imena narekuje umestitev vsebine v najprimernejše prostore, da bi se umetniški dar glasbenic in glasbenikov lahko najbolje izrazil in najlažje dosegel občinstvo.

Če letošnji slogan festivala Pametne godbe izhaja iz domišljene in dognane celostne grafične podobe Kaje Kisilak (Business Genome), potem lahko napovemo, da bo pametno tudi občinstvo, ki ga bo obiskalo, in vsi, ki ga bodo finančno podprli.

DRUGA GODBA 2023 PLAYLIST