Cankarjev dom, Gallusova dvorana

29. maj

Mariza

Abonma Glasbe sveta + Druga godba

Mariza, glas; Luís Guerreiro portugalska kitara; Carlos Ferreira, akustična kitara; Adriano Alves, bas kitara; Joāo Freitas, tolkala; Joāo Frade harmonika

Topla dobrodošlica Druge godbe stari gostji Marizi, eni najbolj oboževanih svetovnih glasbenic in nesporni naslednici legendarne fado umetnice Amálie Rodrigues.

Foto © Miguel Angelo

Cankarjev dom v sodelovanju z Drugo godbo napoveduje veliko vrnitev ikone fada in ene najpopularnejših pevk na svetu v tem stoletju. Ljubljano je osvojila že dvakrat na razprodanih koncertih v Križankah (Druga godba 2007) in v Cankarjevem domu (2016). Ob njeni vrnitvi je posnela novi album, ki bo izšel spomladi. V zadnjih dveh desetletjih je Mariza iz lizbonske umetnice, znane le ozkemu krogu občudovalcev, prerasla v eno najbolj cenjenih mednarodnih glasbenih zvezd.

FACEBOOK EVENT

Po veliki uspešnici Ó Gente da Minha Terra mladega skladatelja Tiaga Machada je Marizina pot vodila samo še navzgor: z izdajami večkrat platinastih albumov in nastopi na nekaterih najpomembnejših odrih sveta – scenografijo v losangeleški Koncertni dvorani Walta Disneyja je posebej za umetnico zasnoval sam Frank Gehry, eden največjih arhitektov na svetu. Po kraljici fada Amálii Rodrigues še nobena portugalska umetnica ni dosegla tako zmagovite mednarodne uveljavitve, nanizala uspehov enega za drugim na najprestižnejših odrih sveta ter prejela tako bleščečih ocen najzahtevnejših glasbenih kritikov planeta, številnih mednarodnih nagrad in priznanj.

Njen repertoar ob trdni ukoreninjenosti v klasičnem in sodobnem fadu danes vključuje občasne zelenortske skladbe (morna), nepozabne brazilske in španske pesmi ali katerokoli drugo, umetnici ljubo temo. Mariza je že davno presegla razsežnosti zgolj eksotične epizode v glasbi sveta ter se uveljavila kot velika mednarodna umetnica, neprimerljivo izvirna in skrajno nadarjena glasbenica na vrhuncu svoje umetniške poti. Mlado dekle iz Mozambika, odraščajoče v lizbonski soseski Mouraria, je usvojilo korenine portugalske glasbene kulture in se razvilo v univerzalno umetnico, ki se razpira svetu, ne da bi kdaj izgubila portugalsko identiteto.

Tako domače kot mednarodno občinstvo ji naklonjenost vrača z neizmerno hvaležnostjo. Med številnimi mednarodnimi nagradami so tri imenovanja BBC Radia 3 za najboljšo evropsko umetnico glasbe sveta in številne nominacije za latino grammyja. Dvajset let uspešne poti in stoletnico rojstva pokojne fado kraljice Amálie Rodrigues je pospremila z albumom Mariza Sings Amália, ki je leta 2021 izšel pri založbi Warner Bros Records.

 

VSTOPNICE

 

Festivalska vstopnica Druga godba 2023 ne vključuje koncerta Marize. Koncert Marize je razprodan.

Imetniki early bird festivalskih vstopnic za festival Druga godba 2023 lahko uveljavijo 25% popust pri spletnem nakupu vstopnic za koncert Marize. 

Koprodukcija:

 

Pokrovitelj koncerta: