O nas

Druga godba je eden od najbolj pomembnih (glasbenih) festivalov osrednje Evrope. S svojim konceptom, novimi pristopi in (ponovnim) odkrivanjem manj znanih glasbenih vsebin smo edinstveni v našem kulturnem prostoru. Že več kot tri desetletja seznanjamo in navdušujemo z živo umetniško ustvarjalnostjo, predstavljanjem novih glasbenih žanrov, z bogatim naborom etno glasbe in njenih re-interpretacij ter s fuzijo etno in moderne glasbe iz vsega sveta. Druga godba je letos vstopila v 40. leto delovanja.

Zgodovina

Festival Druga godba je s svojo 39-letno zgodovino eden najpomembnejših glasbenih festivalov osrednje Evrope. S svojim konceptom, novimi pristopi in »odkrivanjem« neznanih glasbenih vsebin in geografskih teritorijev je edinstven v tem kulturnem prostoru. Ves čas od nastanka festivala leta 1984 dalje se programska raven festivala dviguje, išče nove pristope in sveže glasove. Festival Druga godba vsem obiskovalcem omogoča vpogled v glasbene tradicije in kulturo raznih narodov in tako prispeva pomemben delež festivalskemu dogajanju v prestolnici.

Revija Songlines vsako leto objavi seznam 25 najboljših mednarodnih festivalov na svetu, med katere se je uvrstila tudi Druga godba, ki je strokovno javnost kar petkrat prepričala s svojim odličnim festivalskim programom.

Kot dokaz za uspešno delo je festival Druga godba v letu 2006 prejel Župančičevo nagrado za konceptualno izvirno festivalsko zamisel, ki že štiri desetletja seznanja in navdušuje z živo umetniško ustvarjalnostjo, predstavljanjem novih glasbenih žanrov, z bogatim naborom etno glasbe in njenih re-interpretacij ter s fuzijo etno in moderne glasbe iz vsega sveta.

Maja 2008 je Druga godba poleg Slovenske turistične organizacije sodelovala na promociji Slovenije v ZDA. V sodelovanju z National Geographic Travelerjem sta bila izvedena tudi dva posebna glasbena dogodka – prvi v legendarnem jazz Joe’s Pubu, kjer sta nastopili skupini Godalika z gosti ter Fake Orchestra. Na drugem koncertnem večeru v Town Hallu pa so se predstavili Laibach, Bratko Bibič in Guy Klucevsek, Vasko Atanasovski ter Marc Ribot & Greg Cohen, Brina, Zlatko Kaučič, Silence ter Katalena.

Leta 1995 je Zavod Druga godba postal član osrednje mednarodne organizacije na področju glasb sveta, Forum of Worldwide Music Festivals – FWMF. To je mreža 43 festivalov in 13 pridruženih članov sveta iz 20 evropskih držav, ki vključujejo široko paleto in najvišjo kakovost evropskih svetovnih glasbenih festivalov. Člani združenja EFWMF so dobro povezani tudi z državami izven Evrope, predvsem zaradi intenzivnega formalnega in neformalnega mreženja. Člani EFWMF si delijo vizijo, da je svet mozaik številnih lokalnih tradicij in glasbe, različni v izrazu in vsebini a enaki po kvaliteti. EFWMF in njeni člani si nenehno prizadevajo olajšati in okrepiti povezave do drugih evropskih in neevropskih festivalov. Poleg tega je EFWMF pomemben tudi zaradi vzdrževanja komunikacijske povezave med kulturnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s splošnimi vprašanji, pomembnimi za organizatorje dogodkov ni glasbene strokovnjake.

Ekipa

Direktor & vodja programskega odbora

Bogdan Benigar

Odnosi z javnostmi & družbena omrežja, programski odbor

Nika Vogrič Dežman

Vodja pisarne

Anja Gruden

Celostna podoba 40. Druge godbe

Kaja Kisilak (Monoform Design)

Programski odbor

Chris Eckman

Programski odbor

Zoran Pistotnik

Programski odbor

Senada Čorović

Vizitka

Telefon

040 222 207
059 366 166

E-mail

info@drugagodba.si pr@drugagodba.si

 

Naslov

Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana