Utopični manifest 2.0

Tema lanskoletnega festivala Oslo World je bila utopija. V povezavi s temo je festival povabil strokovnjake z vsega sveta z namenom, da ustvarijo Utopični manifest – razglas za promocijo idej in strategij za boj proti diskriminaciji, rasizmu, korupciji in neenakosti v kulturnem sektorju.

Letos vsi skupaj čutimo nujnost, da se ponovno zberemo, saj sami ne moremo doseči ambicioznega cilja ponovnega razmišljanja o kulturnem sektorju. Delavnico bodo gostili čudoviti zavezniki (festivali in kulturne organizacije) z vsega sveta, med drugim tudi festival Druga godba, ki bo v sredo, 28. oktobra v (digitalni) slovenski sobi gostila strokovnjake s prireditvenega sektorja, s katerimi bomo naslovili teme, predstavljene v manifestu. 

Prva različica manifesta s cilji, ki bi jih moral imeti sektor, je bila objavljena spomladi. Ta je vsebovala številne konkretne akcijske predloge, ki nam bodo pomagali doseči te cilje. Dotakne se tem, kot so pošteni prijavni postopki, enako plačilo za enako delo in strategije proti rasizmu na področju umetnosti. Potreba po nadaljevanju, reviziji, dodajanju in ohranjanju razprave o tem, kako doseči pravičnejši kulturni sektor, je še vedno tu. Zato se bodo med letošnjim festivalom predstavniki glasbene industrije po vsem svetu srečali digitalno, da bodo izmenjali izkušnje iz preteklega leta in posodobili vsebino manifesta.

 

Delavnica bo digitalna in se bo odvijala v več jezikih v virtualnem 3D prostoru, ki sta ga ustvarila Estraad in Sentralen.

 

Prva faza delavnice bo potekala v regionalnih sobah v različnih jezikih. Druga faza delavnice bo potekala v angleškem jeziku, v več nadnacionalnih sobah. Tretja faza delavnice bo potekala v angleškem jeziku, v eni globalni sobi, kjer si bodo udeleženci lahko ogledali končne ugotovitve tega skupnega manifesta.

 

Delegati bodo pozvani, da razpravljajo o naslednjih petih temah:

  • Enakost med spoloma
  • Preprečevanje diskriminacije
  • Dostopnost
  • Ekonomska enakost
  • Podnebne razmere

 

K sodelovanju spodbujamo vse strokovnjake na kulturnem področju. To je akcijski manifest s katerim upamo, da bomo prišli do konkretnih ukrepov in ciljev, ki bi jih lahko uresničili v kulturnem sektorju.

 

V kolikor bi se želeli pridružiti delavnici, vas prosimo, da se registrirate tukaj in nam to sporočite na pr@drugagodba.si. 

 

Delavnico ustvarja Oslo World v partnerstvu z Balansekunst in TrAP s podporo FrittOrd in Music Norway. V sodelovanju z glasbenimi festivali Al-Balad, Favela Sounds, IMESUR, MARSM, Nyege Nyege, Riddu Riddu, Rock al Parque, Sukiyaki Meets the World, Suoni Mobili, Visa for Music, Keychange, Global Toronto, Druga Godba, Norsk Jazzforum, Bejrut Jam Sessions, Mednarodni vrh avtohtone glasbe, Fira B !, Mercat Musica Viva de Vic, Arabesques.