Dvorana Tabor (avla)

28. maj ob 12.00

Kulinarika v glasbah sveta – Panel: Kako lahko prispevamo k trajnosti v kulinariki?

Pogovor je zaradi slabe vremenske napovedi prestavljen v notranjost (avla) dvorane Tabor.
Dvorana Tabor (avla): 28. maj 2022 ob 12.00

 

 

K dobremu festivalu spada tudi dobra in predvsem trajnostna kulinarika.

K dobremu festivalu spada tudi dobra in predvsem trajnostna kulinarika. Kuharica in specialistka za catering svetovne hrane Coline Llobet iz Lyona, bo predstavila svoj pristop k pripravi slastnih, hranilnih in zdravih jedi z lokalnimi in ekološkimi sestavinami, z Ano Marijo Garafol (EKO kmetija Na Samini), kmetovalko in neutrudno borko za agroekologijo, bomo razpravljali o pomenu trajnostne in lokalne oskrbe s hrano, o ogroženosti kmetijskih zemljišč ter o nujnosti preusmerjanja kmetijstva v regenerativne in odgovorne metode pridelave, Iva Hari (Društvo Divja) pa nam bo razkrila bogastvo slovenskih gozdov in travnikov (t.j. divjo hrano) ter predstavila vizijo društva, ki temelji na skupnostnem upravljanju kmetijskega zemljišča prihodnosti. 

 

Iva Hari (Društvo DIVJA)

Leteča farmacevtka, predsednica društva DIVJA ter lastnica trgovine DIVJA . Zaljubljena v naravo. Imam veliko strasti, več let pa sem že navdušena nad divjimi jedilnimi ter zdravilnimi rastlinami in eksperimentiranjem z njimi v kuhinji in z destilatorjem. Kratkočasim se še z risanjem botaničnih risb,  raziskovanjem alternativnih načinov zdravljenja, družbo zanimivih ljudi ter preživljanjem časa v naravi. Še veliko neraziskanega se mi poraja ob odkrivanju nepoznanih občutkov in reakcij v meni in okoli mene. Preko društva DIVJA želim približati naravo in osebni razvoj širši skupini ljudi. Svojo strast sem odkrila v organizaciji edinstvenih dogodkov za osebnostno rast. Moja želja je, da bi se s skupino podobno mislečih ljudi združili ter skupaj zaživeli v eko skupnosti, kjer bi ustvarili center za organizacijo dogodkov povezanih z naravo in delavnicami za osebnostno rast. Spremljate nas lahko na www.divja.net ali pa FB Društvo DIVJA (za društvo) in DIVJA (trgovina)

 

Coline Llobet 

Coline je kuharica in specialistka za catering svetovne hrane iz Lyona, ki svojo strast do kuhanja izraža znotraj t.i. ustvarjalnega ekosistema Lobster. To je prostor v lyonskem predelu Perrache, ki združuje različne profile kulturnih delavcev. Kot nekakšna zadruga, skupni prostori v katerih izvajajo različne dejavnosti – glasbeno-agencijske, kulturno-organizacijske, ustvarjalne in druge. Ko so pred leti vzpostavljali prostore, so taktično razmišljali – kot pravi kulturni delavci, ki vedo, da v našem fohu za polnjenje želodcev ni veliko časa – tudi o vzpostavitvi lastne kuhinje in jedilnega prostora. K sodelovanju so povabili Coline Llobet in naše skromno mnenje, da jim je, kakor radi rečemo pregovorno, padla sekira v med.  

 

Z uporabo sestavin preverjenih dobaviteljev lokalne, ekološko pridelane hrane in prefinjenim občutkom za doziranje – tako količinsko, kot pri začinjanju –  pa tudi skrbnim načrtovanjem ravni hranilnosti in spretnem kombiniranju različnih jedi pripravlja naravnost fantastične obroke. Pa vedno je kaj za sladico! Verjamite, ne bi je pripeljali iz Lyona, če ne bili prepričani, da vam bo njena hrana všeč. 

 

Coline bo skupaj s prostovoljkami in prostovoljci festivala od četrtka (26.5.) do sobote (28.5.) pripravljala obroke* s katerimi se boste lahko okrepčali pri naši zeleni prikolici. To bomo v četrtek pripeljali na parkirišče pred Kino Šiška, v petek pa jo preselimo na zunanje igrišče Dvorane Tabor, kjer bo z nami že pred koncertom JBE+Pijan Slavej in bo tam ostala do sobote popoldne, ko se kulinarični program po okrogli mizi tudi zaključi. Seveda z drugogodbenim brunchom! 

 

Točen delovni čas zelene prikolice bomo sporočili naknadno. 

 

*Število obrokov, ki jih bomo pripravili je omejeno, zato vas prosimo, da se prijavite preko TEGA OBRAZCA. Obrazec bo odprt do zapolnitve mest. Cena obroka: 10 EUR  

 

Poudarek bo na lokalnosti in sezonskosti. Obroki bodo brezmesni vendar neveganski. 

 

Najljubša začimba Coline je sveži koriander.

(op.avtorja – nisem ljubiteljica, a me koriander še nikoli ni zmotil v njenih jedeh) 

 

V sodelovanju z:

in EKO Kmetija Na Samini