Letni vrt Gale Hale, AKC Metelkova mesto

8. julij

Elaha Soroor & Kefaya (AF/UK)

Elaha Soroor, vocal; Giuliano Modarelli, guitar; Joost Hendrickx, drums; Al MacSween, keyboard

»Ko sem kot begunka prišla v Veliko Britanijo, sem se želela vključiti v skupnost ljudi okoli sebe,« pove Elaha Soroor. »Toda na žalost v očeh sveta afganistansko identiteto opredeljujejo terorizem, vojna, talibani ter neuke, za domača opravila vzgojene in pomoči potrebne ženske. S Kefayo si prizadevamo razkriti druge strani Afganistana, drugačne zgodbe, drugačno bivanjsko filozofijo, bogato kulturo dežele, prelepi materni jezik [farsi] in raznovrstnost naše glasbe.«

 

S tem poslanstvom Elaha Soroor predstavlja izbor ljudskih pesmi, ki jih tradicionalno izvajajo afganistanske ženske. Pesmi je prepojila z globoko občutenim domoljubjem; glasbeno-producentski duo Kefaya je prispeval svoj eklektični dar in znanje ter k projektu pritegnil številne priznane glasbenike z vsega sveta. Nekaj dni pozneje je nastal album Songs of Our Mothers, ki je požel izjemne ocene (Mojo, Songlines, Uncut). Skladbe zaznamuje strasten in izrazit glas Elahe Soroor, vsaka pripoveduje zgodbo, ki – čeprav besedilno razumljiva le poznavalcem farsija – izžareva samozavest in pogum ženske, odločene ne ukloniti se sovraštvu.

VSTOPNICE

Dnevna vstopnica (Elaha Soroor & Kefaya + Nemanja) | 15 EUR

NEMANJA + ELAHA SOROOR &KEFAYAkupi me

Na vse dogodke Zavoda Druga godba je gibalno in senzorno oviranim osebam ter njihovim spremljevalcem s predhodno rezervacijo mest omogočen PROST VSTOP. Vsa prizorišča so primerna za dostop gibalno oviranim.

 

Foto: Alex Kozobolis