SIGIC

8. julij ob 11.00

Pogovor z umetnico: Elaha Soroor

Gostja: Elaha Soroor, pevka, kantavtorica, skladateljica
Moderatorka: Katja Utroša

Elaha Soroor, afganistanska glasbenica, ki živi in ustvarja v Evropi, predstavlja ljudske pesmi, zbrane na albumu Songs of Our Mothers (Pesmi naših mater), ki jih tradicionalno izvajajo afganistanske ženske. Skladbe pripovedujejo zgodbe o radosti, trpljenju in preganjanju, ki se prenašajo z mater na hčere, obenem pa slavijo ženstvenost, čutnost in uporništvo, so zapisali pri založbi Bella Union (2019).

Samozavesten družbeno političen angažma ne preseneča: Soroor je priljubljena afganistanska pop izvajalka, ki je domovino zapustila kot begunka. Uveljavila se je z nastopom v televizijski oddaji Afghan Star (2009), različici znanega šova talentov, in je ena redkih glasbenic, ki je v Afganistanu javno nastopala oz. koncertirala. Navkljub uspehu, ali prav zaradi njega, je zanjo delovanje v družbi, podvrženi fundamentalizmu in patriarhalnosti, ki glasbenikom in posebej glasbenicam odreka javni prostor tudi z grožnjami in nasiljem, postalo prenevarno.

Vendar s kritiško zelo dobro sprejetim albumom skuša razkrivati drugačno, pogosto utišano dediščino Afganistana, njegovo bogato kulturo in glasbeno raznovrstnost, spretno umeščeno v sodobne tokove folka in jazza. Album je posnela z nagrajenim glasbeno-producentski kolektivom Kefaya, ki ga v aktualni koncertni postavi sestavljajo: Giuliano Modarelli (kitara), Al MacSween, (klaviature) in Joost Hendrickx (bobni).

Soroor je blizu izročilo afganistanske in iranske pop glasbe 60ih in 70ih let. Študirala je vokalne tehnike indijske klasične glasbe in opernega petja. Deluje kot skladateljica in performerka ter vodi delavnice.

 

Pogovor z umetnico bo potekal v angleščini.

Dogodek je brezplačen in dostopen za širšo javnost, do zapolnitve razpoložljivih kapacitet in ob upoštevaju pogoja PCT.