(ZA)HVALA!

Spoštovani obiskovalci, cenjene obiskovalke,

dovolite nam, da se vam v imenu organizacijske ekipe Zavoda Druga godba zahvalimo za izjemen obisk  39. mednarodnega festivala Druga godba. Festival je letos obiskalo več kot 3000 drugogodbašev. Težko si predstavljamo izvedbo festivala brez tako hvaležne publike, ki odprtih rok (in predvsem ušes) že desetletja sprejema naše glasbene predloge. Brez pretiravanja lahko trdimo, da ste daleč najboljša publika, ki bi si jo želel vsak festival.

Takoj za obiskovalci in obiskovalkami so tu sofinancerji programa Zavoda Druga godba, ki z vključevanjem Druge godbe v večletna programska sofinanciranja izkazujejo zaupanje v vizijo kuriranja festivala:

 • Ministrstvo za kulturo RS
 • Mestna občina Ljubljana
 • Ministrstvo za javno upravo RS
 • program Evropske unije Ustvarjalna Evropa

Letos je festival užival tudi podporo dveh inštitutov – Ramon Llull (ES) in Puglia Sounds (IT), ki sta sofinancirala nastope zasedb Raül Refree & Maria Mazzotta in Tarta Relena, nastop Harija Vidercija in Herberta Pirkerja pa je podprl Avstrijski kulturni forum v Ljubljani. Kar tri nastope izvajalcev na Drugi godbi (Teis Semey Quintet, Poil Ueda, Hari Viderci) in okroglo mizo Kaj je novega na Vzhodu? smo izvedli s podporo projekta Footprints, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Obenem se zahvaljujemo tudi Veleposlaništvu Španije in Veleposlaništvu Italije v Ljubljani, s katerima smo pripravili sprejem s pogostitvijo po otvoritvenem koncertu. Posebno hvaležni smo tudi našemu dolgoletnemu vinarju Marku Gregoriču, ki že več kot dve desetletji proizvaja in donira vino, ki ste ga lahko lani in letos degustirali na sprejemu po otvoritvi.

 

Ogromna zahvala gre Cankarjevemu domu, glavnemu koproducentu 39. Druge godbe. Z gotovostjo lahko trdimo, da je Cankarjev dom javni zavod z daleč najboljšimi koprodukcijskimi pogoji za nevladne organizacije, ki jih omogoča njegova generalna direktorica Uršula Cetinski.

 
 

Iskreno se zahvaljujemo tudi CUK Kino Šiška, koproducentu (zaključnega) večera »ženskega poguma in osvobojenosti«, Klubu Gromka (Defoniji), koproducentu programa v Gromki ter Sigicu in SEM-u, koproducentoma podpornega programa.

 

 

Z veliko hvaležnostjo se obračamo še k našemu glavenmu medijskemu partnerju – Prvi program Radia Slovenija – PRVI, ki je angažiral Janeta Webra za obsežno pokrivanje festivala s snemanji koncertov in intervjuji z izvajalci (predvajani bodo v rednem programu) in nenazadnje z napovedovanjem festivala v informativnem programu ter neposrednim prenosom otvoritvenega koncerta na Prvem programu Radia Slovenija. Posebnost letošnjega pokrivanja je bil nastop grškega dvojca Kadinelia v oddaji Prva vrsta, za kar se iz srca zahvaljujemo urednici oddaje Alji Kramar.

Zahvaljujemo se tudi Radiu Študent in njihovim sodelavcem za ogromno drugogodbene muzike v programu in oddajah, Europlakatu Slovenija za radodaren sponzorski dogovor ter seveda Snail Rolling Papers, ki že šest let na svoje papirčke tiskajo naš program.

 

 

Druga godba je tudi letos posebej izstopala z vizualno identiteto. Ta nepogrešljiv del našega festivala je skozi desetletja doživljal številne permutacije, a izjemna vpadljivost je bila najpogosteje povezana s studiom Business Genome (ex Gigodesign). Če je bil sinonim za grafične podobe Druge godbe v preteklosti Karlo Medjugorac, je to z zadnjima dvema edicijama postala Kaja Kisilak, ki se ji še enkrat globoko priklanjamo za izvedbo. Pametne godbe so z njeno idejno zasnovo zaživele na vseh promocijskih materialih in požele ogromno pohval tako doma, kot po svetu. 

 
 

Nenazadnje bi se radi zahvalili še Niki Hölcl Praper in Paulu Bourdrelu za sijajne fotografije s festivala ter Boštjanu Simonu za izvedbo okrogle mize na temo varovanja sluha in Nikoli Sekuloviću za pripravo in moderiranje okrogle mize Kaj je novega na Vzhodu?.

 

 

   

Organizacija festivala s tako maloštevilčno ekipo prinaša požrtvovalnost, ogromno odrekanja in predvsem odgovornost, ki jo poganja strast do predstavljanja najboljšega iz aktualne mednarodne glasbene ponudbe. Radi rečemo, da s sredstvi, ki jih imamo na voljo, delamo čudeže, a te čudeži niso samoumevni. Program in scenosled sta rezultat dolgoletnih izkušenj, vpletenost v ogromno mrežo glasbenih promotorjev in agentov, obiskovanja najrazličnejših festivalov po celem svetu, raziskovanja po spletu, poslušanja glasbenih oddaj, branja številnih glasbenih publikacij in še kaj bi lahko dodali. Vse skupaj sloni predvsem na enem človeku, true believerju in kulturniku v pravem pomenu besede, Bogdanu Benigarju, ki je letos organiziral že svojo 31. Drugo godbo.

Letošnji festival smo pripravili ter s pomočjo prostovoljk in prostovoljcev izvedli:

 • Eliška Zamouřilova, produkcija
 • Anja Gruden, pisarna, pomoč pri produkciji in promociji
 • Nika Vogrič Dežman, promocija
 • Bogdan Benigar, vodja, besedila
 • Blaž Mikl, pomoč pri produkciji

Besedila so pisali in lektorirali:

 • JD Smith, prevodi in kratka besedila v angleščini
 • Sonja Košmrlj, lektura slovenskih besedil
 • Anina Oblak, prevodi
 • Andrej Šurk, backline

Programski odbor so sestavljali:

 • Bodgan Benigar, vodja programskega odbora
 • Ira Kolbezen
 • Nika Vogrič Dežman
 • Senada Čorović
 • Zoran Pistotnik

 

Za konec še lepa popotnica za 40. Drugo godbo, s katero se poslavljamo od letošnje ‘generalke’.

»Hej, just for the record, res vam je uspelo. Men vsaj top3 DG zadnjih 15 let« Anže Zorman