Tjaša Gnezda: Bokamoso

 

Bokamoso (v prevodu iz Sotho jezika pomeni »prihodnost«) je vizualni projekt Tjaše Gnezda, ki je nastajal vzporedno med potekom glasbene rezidence med južnoafriškim kolektivom The Brother Moves On in slovenskim glasbenikom Bowrainom. Kolektiv, ki je znan po svojem močnem mednarodnem glasbeno-političnem in umetniškem aktivizmu, se je med lanskoletno evropsko turnejo povezal s slovenskim glasbenikom ter skupaj nastopil na festivalu Druga Godba v maju 2018.

Fotografinja Tjaša Gnezda je z The Brother Moves On začela sodelovati konec leta 2018, ko je potovala v Johannesburg, kjer je snemala glasbeni dokumentarec o tamkajšnjih inovativnih in izjemno neskladnih glasbenih pristopih udeležencev rezidenc.

 

Odsev Gnezdine bližine ustvarjalnemu življenju glasbenega sodelovanja je serija portretov, ki zajema živahnost osebnosti, hierarhijo, svetlobo klavirske resonance, gentrifikacijo in melanholičnost realnosti v johannesburškem predelu Maboneng (beseda v Sotho jeziku pomeni »mesto svetlobe«). Maboneng je nekdanje območje, ki se je preoblikovalo v ustvarjalno središče in z urbano privlačnostjo v nepredvidljivem in družbeno segregiranem mestu.

Razdvojenost je prikazana skozi barvitost okolja in grafičnost njenih subjektov, ki sovpadajo z izraznostjo kolektiva The Brother Moves On, v njihovih zgodovinskih, političnih, družbenih in kreativnih perspektivah, s katerimi Gnezda osvetljuje težavnosti in upanje neslišanega glasu v svetlejši prihodnosti.

V nasprotju z medijsko agendo prikazuje Afriko skozi svetlejšo perspektivo. Umetnica zaobjame tako medij fotografije kot tudi videa. Video v sodelovanju z Luko Slakom s surovo tehnološko instalacijo zgovorno nakaže zametke dokumentarnega filma v nastajanju, kjer emocionalni razkol doseže dodatno dinamičnost dimenzij. Hkrati pa se ob avtorski razstavi posveča obstoju glasbenega festivala Druga godba v obliki preleta napovedanih plakatov skozi leta.

Razstava je nastala v partnerstvu z Zavodom Druga godba.

Ljubljana

11. april

Otvoritev razstave Bokamoso

Zgodovinski atrij Mestne hiše, Mestni trg 1, Ljubljana

18.00