The Comet Is Coming + Etceteral

Sreda, 12. februarja ob 20.00

V Ljubljano se vrača eden najbolj groovy bendov tega stoletja. Najboljša psihadelična electro jazz zasedba je vzburila duhove že ob nastanku leta 2013 v nekem londonskem skladišču. Ob izidu prvega albuma Channel The Spirits (2016) je dvignila v nebo Channel Zero; to je bil spektakularni koncert Druge godbe, ki se je zapisal v zgodovino festivala. Tvorca in prvega guruja nove londonske jazz scene Shabako Hutchingsa je domače občinstvo sicer spoznalo že prej z zasedbo Sons of Kemet, v Ljubljani pa je nastopil tudi z Ancestorsi. Vsaka od zasedb ima svojo zgodbo, a ponovno prihajajoči člani skupine The Comet Is Coming zvenijo tako posebno in navdušujoče, kot da bi imela njihova glasba res izvor nekje v vesolju. Razumljivo, ker tam »bivajo« Sun Ra, Jimi Hendrix in Frank Zappa kot najbolj pomembni inspiratorji ustvarjalnosti benda.

Po izidu drugega albuma Trust in the Life Force of Deep Mystery (Impulse, 2019), ki so ga pospremile odlične recenzije, je komet povezal narode in generacije, da so skupaj vstopili v vesoljsko plovilo s pristanki na največjih svetovnih odrih. Še danes odmeva njegov letošnji poletni pristanek na festivalu v Glastonburyju.

12.februar bo dan, ko bo Katedrala Kina Šiške doživelo znanstvenofantastično izkušnjo, po kateri še dolgo ne bo jasno, kdo smo in kje smo. Še priporočilo za dressing code: oblecite se prepoznavno, da vas bodo izgubljene v vesolju lažje našli.

King Shabaka, saksofon; Danalogue, klaviature; Betamax, bobni

 

»The Comet Is Coming poganja arkestralne kozmične sile. Pripravite se na trk.« The Guardian

»Če bi se intergalaktičen jazzovski popotnik Sun Ra leta 1971 naselil v Kölnu, bi najverjetneje ustvaril album, kot je ta.« MOJO

»Odličen primerek afrofuturizma.« NME

»The Comet Is Coming ponuja v zvezde zagledano psihedelijo na krstnem kozmičnem poletu, vznesene sintetizatorske aranžmaje opremlja z izrazitimi saksofonskimi rifi, ki se spiralno vzpenjajo v brezdanje črna prostranstva.« Time Out, New York

FACEBOOK DOGODEK

 

 

Večer bosta otvorila Etceteral, nov duet Boštjana Simona in Mareka Fakuča, v katerem raziskujeta razsežnosti repetitivne poliritmične glasbe. Igro sekvenc in vzorcev dopolnjujeta z improvizacijskimi izleti skozi črne luknje znanstvene fantastike. Sintetizator zvoka DSI Evolver se brez zamika in simultano odziva tako na višino tona Simonovega saksofona, kot tudi na Fakučev udarec na bas boben. Na ta način se pojavi kot interferenca oziroma tretji element, ki vznikne iz glasbenega dialoga.

 

THE COMET IS COMING €18kupi me

 

Organizacija:

 

 

 

 

 

 

FOTO: Fabrice Bourgelle