Stara in (z)nova Druga godba

Po lanski obletnici, ko je bil festival programsko močno vpet v evropski projekt Jazz Connective, se Druga godba vrača v običajne tirnice. Mnogi zvesti obiskovalci bodo prepoznali njen retro zasuk v konceptu, ne sicer v programski konvencionalnosti, ampak po izstopajočih imenih.

Ta so zaznamovala programe festivalov v zlatih letih ponudbe glasb sveta, ki so jih začinila imena kot so Cesaria Evora, Youssou N’Dour, Khaled, Mariza in mnogi drugi. Tako smo neizmerno veseli, da bo lahko letos v naši družbi Fatoumate Diaware, nedvomno vodilna v novi generaciji glasbenikov iz Afrike, prisotna na festivalih in koncertnih prizoriščih, ki tako kot Druga godba žanrsko povsem neomejeni tovrstnim glasbenikom ponujajo možnost lastne izbire celotnega programa, npr. nastop Fatoumate Diaware na referenčnem festivalu Le Guess Who.

Poleg nje letošnja Druga godba prvič ponuja petje iz Ruske republike Burjatije, iz Litve in Afganistana, plesno afro-karibsko champeto iz Kolumbije in dve slovenski pevki, ki sta s svojim delom zaznamovali domačo sceno v zadnjem desetletju. Da pa bo tradicija festivala ostala neokrnjena, se nismo mogli upreti ponovnem povabilu sijajni Sílvii Pérez Cruz, predstavitvi trenutno najboljšega balkanskega brass banda in mladcev iz Francije, ki bodo mnoge spomnili na izjemni nastop Lo Còr de la Plana. A to še ni vse. V naslednjih tednih bo program razširjen še z nekaj izvajalci ter z atraktivnim programom pogovorov in delavnic pa z novo koncertno predstavo za otroke, ki jo pripravljamo skupaj z Vodnikovo domačijo.

Prepričani smo, da je program po vsebinski, geografski raznolikosti in obsegu točno takšen, da si ga lahko privošči prav vsak ljubitelj glasbe.

Delite radovednost z nami v Ljubljani in Mariboru.

Programski odbor festivala Druga godba
Bogdan Benigar, Senada Čorović, Ira Kolbezen, Maaike Wuyts

 

VSTOPNICE