Razkrivamo vam nastopajoče letošnjega festivala

Zavod Druga godba z velikim veseljem predstavlja osrednji program 34. mednarodnega festivala Druga godba, ki se vrača z udarnimi imeni in glasbenimi poslasticami. Kot običajno bo drugodbeni slog zaznamoval glasbeno in kulturno dogajanje v Sloveniji na zadnji podaljšani vikend v mesecu maju. Festival bo drugič zapored potekal v Piranu in Ljubljani, kjer se bo poleg koncertov odvijal tudi pester spremljevalni program.

 

Prvo ime letošnjega festivala je duet Ibeyi. Zvezdnici, ki  občinstvu ponujata unikatno različico elektronskega soula, izhajajočega iz kubanske tradicije yoruba in ostalih afrokubanskih godb, sta zasidrani v osrčju letošnjega programa privlačnih prizorišč Ljubljane in Pirana. Nastopili bosta v petek v Kinu Šiška, tik pred njima pa se bo na istem odru predstavil v Sloveniji živeč iranski raper Naji s posebnim gostom Ntokom. Program se nato seli na Metelkovo, kjer bo na odru Letnega vrta Gale Hale nastopila kongovska glasbena senzacija Kokoko! z doma izdelanimi elektronsko zvenečimi inštrumenti, na čelu s producentom débruitom, ki je kot didžej dvakrat poprej obnorel ljubljansko občinstvo. Petkov večer na Metelkovi, v Gali Hali in v Channel Zero, bo zaznamovala še zmes spans rocka, xhosa funka, dub metala, free jazza, spoken worda in psihadeličnega tropikalizma. Vse to v odmevih treh sijajnih izvajalcev:  johannesburške zasedbe The Brother Moves On, lyonske skupine Chromb! ter mednarodne zasedbe Fumaça Preta, delujoče v Brightonu.

 

Letošnjo Drugo godbo bo zaznamoval tudi eden izmed vodilnih in inovativnih (trance) producentov in didžej, ki je za svoj novi projekt izbral ekipo treh instrumentalistov ter se v prvovrstni studijski in koncertni različici prvič predstavil kot vodja benda The Animal Spirits, nedvomno enega izmed najlepših glasbenih poglavij na britanskem otočju v zadnjih letih. James Holden & The Animal Spirits bodo zvezde sobotnega večera v Kinu Šiška, kjer se bo z domačo zasedbo BeatMyth (Igor Vuk, Ntoko) festival zaključil. Še pred tem pa bo odra Komune in Katedrale zasedel domač mini orkester Olfamoštvo in psihadelične retro plesne cumbia, čiča, čampeta … v zvočni in vizualni perfekciji Los Piraňas, ene izmed številnih kolumbijskih zasedb, ki so postavile na glavo sodobno pojmovanje latina in povzročile bum na evropski klubski in festivalski sceni.

 

Retrospektivna, a hkrati nadvse aktualna v besedilih je sudanska begunka Alsarah, ki se je z zasedbo Nubatones prebila v vrh današnje glasbene scene v Brooklynu, od koder jo newyorški veter nosi po planetu, da s prisrčno retro pop plesno godbo pomaga odkrivati srce sudanske tradicionalne glasbe in njenih interpretacij. Če je Alsarah nova Američanka, je Chris Eckman »stari« Američan, ki mu je v dobrih petnajstih letih prek založbe Glitterbeat uspelo Ljubljano in Slovenijo postaviti na svetovni založniški glasbeni zemljevid. Še več, z novo različico zasedbe Dirtmusic in aktualnim albumom Bu Bir Ruya (Glitterbeat) odlično navigira med hipnotičnimi ritmi, kinematografsko atmosfero in temno politično realnostjo, na njem pa se pretakajo (turška) psihadelija, post punk, funk, rock in elektronska glasba. Tako Alsarah & The Nubatones kot Dirtmusic bodo v četrtek nastopili v najboljši koncertni dvorani izven prestolnice, skladišču soli Monfort, ki po cesti povezuje Piran in Portorož, z enkratno lego ob morju pa tudi ves svet.

 

Da bo obisk Pirana nadvse prijetno in lahkotno opravilo, bomo poskrbeli z brezplačnim avtobusnim prevozom iz Ljubljane do Pirana in nazaj. Omogočeni bodo tudi postanki za tiste, ki se boste želeli priključiti prevozu med potjo na morje, edini pogoj bo kupljena festivalska vstopnica. Program v Piranu se bo tako kot lani začel na Tartinijev trgu z brezplačnim nastopom priljubljene 9-članske zasedbe Ljubojna kot vihrave pihalne popotnice v Monfort, kamor se bo moč odpraviti po kopnem ali z ladijskim prevozom.

 

Pozor: Trije brezplačni koncerti Druge godbe!

 

Drugo godbo letos krasijo trije brezplačni poznopopoldanski koncerti. Prvi med njimi bo potekal v četrtek, 24. 5., na Tartinijevem trgu v Piranu, ko nastopa Ljubojna. Ljubljanski del festivala se bo oba dneva pričel s po enim brezplačnim koncertom – v petek bo na vrtu pred Švicarijo nastopila Nadah El Shazly, v soboto Les Filles de Illighadad na vrtu Vodnikove domačije.

Producentka in glasbenica Nadah El Shazly je lani presenetila ves svet s prvencem Ahwar (12. mesto na lestvici albumov leta po reviji The Wire) in sodi med najbolj kreativne akterke alternativne glasbene scene v Kairu. Dekleta iz Iligadada pa igrajo subtilen akustični išumar, tuareško glasbo upora, intenzivirano s polifoničnimi vokali.

 

Informacija o vstopnicah

 

Vstopnice za Drugi godbo po ceni »Early Bird« so že pošle, na voljo pa so vstopnice v redni predprodaji – cena festivalske vstopnice je 50 EUR in vsebuje tudi brezplačen povratni avtobusni prevoz Ljubljana─Piran─Ljubljana. Cena dnevne vstopnice za četrtek, 24. 5., znaša 14 EUR, za šest koncertov v petek, 25. 5., 28 EUR in 22 EUR za štiri koncerte v soboto, 26. 5. Vstopnice so na voljo v prodajni mreži www.mojekarte.si.

 

Dodatna dneva festivala

 

Ekipa Druge godbe ob osrednjem programu, ki bo potekal od 24. do 26. maja, pripravlja še dva koncertna večera pred in po osrednjem dogodku. O programu in izvajalcih vas bomo obvestili v kratkem, prav tako kmalu izveste več o podpornem programu festivala.

 

 

Glasbeni program 34. mednarodnega festivala Druga godba, po dnevih in lokacijah je na voljo tukaj https://drugagodba.si/line-up/