Nina Virant VIRA – niei

Datum izida: 30. 6. 2023 

BANDCAMP

Premierna predstavitev albuma: 5. 7. 2023, Jazz festival Ljubljana, Klub CD ob 18. uri

 

Zavod Druga godba z velikim zadovoljstvom napoveduje izid albuma niei avtorice Nine Virant in njene zasedbe VIRA. Album bo izšel pri založbi zavoda DruGod, ki je pred tem izdala štiri albume Brine ter albume Kaja Draksler Acropolis Quintet, Godalike, Bossa de Novo in Bisergore (album za otroke). 

Čeprav bo niei šele prvi samostojni album Nine Virant, gre za glasbenico, ki je že vrsto let dejavna na slovenski glasbeni sceni. Kot pevka v zadnjem času sodeluje tudi z Martinom Martianom in Žiganom Krajnčanom. Vendar smo jo v polni luči in z vsem glasbenim potencialom spoznali šele z zasedbo VIRA. Ta ima sicer svojo predhodnico v projektu Ansambel za preužitek, kjer je začela sodelovati z Veroniko Kumar, a je končno glasbeno podobo dobil šele ob sodelovanju z norveškim bobnarskim magom Gardom Nilssenom, ki ga poznamo kot vodjo Supersonic Orchestra, Gard Nilssen Acoustic Trio in še iz nekaterih drugih znanih norveških zasedb.

Nina je Garda spoznala, potem ko je kot pevka sodelovala v njegovi večji zasedbi na International Jazz Platform: Footprints Edition v poljskem Lodžu, kjer se je mednarodno uveljavila tudi Veronika Kumar. Nino in Veroniko povezuje druženje iz študentskih let v Amsterdamu, kjer sta obe dokončali študij petja na Jazz konservatoriju. Vendar niei še zdaleč ni jazzovski album. Na njem se med sabo dotikajo različni glasbeni svetovi, ki polnijo dušo in srce avtorice, prav tako lahko skozi skladbe slišimo različne vokalne tehnike in petje, ki zajema iz tradicionalnih napevov Balkana, jazza, sakralnega petja, šansona, uglasbljene poezije, slišimo pa tudi odmeve zlatih časov slovenske popevke.

Predvsem pa je v ospredju večglasje, značilnost prav vseh pesmi na albumu. Pri tem se oba glasova, Ninin in Veronikin, nenehno dopolnjujeta, vse v pravem razmerju in s presenetljivimi preskoki, ki dajejo skladbam večplastnost in razburljivo doživetje ob poslušanju. Nilssen s prefinjenim občutkom podpisuje izvedbe pri tistih pesmih, pri katerih besedilo in večglasno petje potrebujeta ritmičnost in grajenje dinamike. Tako se dve pesmi (Brezčasju in Znanka) prelijeta v naslednji pesmi in album prav na teh dveh točkah se izpostavljata avtoričina suverenost in občutek za ozračje, ki ga želi ustvariti pri poslušanju.

Kot takšen je niei kot celota drugodbeni. Odzvanja iz preteklosti in prinaša občutja umetniške vsakdanjosti, prežete z dvomi, izpovednostjo, s pogumom in predvsem z brezčasnostjo. Nina Virant ga posveča sorodnim dušam in vsem, ki si želijo deliti lastno izkušnjo umetniške svobode s svetom okoli sebe. Če želimo biti v sebi, moramo v svet podati lastno izvirnost.

VIRA so:

Nina Virant. glas, klaviature, kompozicije & poezija

Veronika Kumar, glas & kitara

Gard Nilssen, bobni & tolkala

Pesmi na albumu:

  1. Sebi
  2. Predstava iz Balistraata
  3. Dan na dlan
  4. Brezčasju
  5. Gore morja
  6. Znanka
  7. Nekoč, nekje spet
  8. S kričečim smehom

CREDITS:

Klaviature na Nekoč, nekje spet: Micah D. Edward Graves

Pripovedovalka na S kričečim smehom: Biserka Virant

 

ARANŽMAJI: Nina Virant, Veronika Kumar, Gard Nilssen

PRODUCENTKI: Veronika Kumar, Nina Virant

MIX & MASTER: Daniel Wold

POSNETO: Veronika Kumar, Miha Arnuš, The Cosmosonic Studios, Ljubljana, februar in marec 2023

UMETNIŠKA DELA & DIZAJN: Ula Virant, Nina Virant

NASLOVNICA ALBUMA: Ula Virant, Dizajnula

 

BIOGRAFIJA ČLANOV ZASEDBE:

GARD NILSSEN je norveški bobnar, skladatelj, producent in vodja projektov Gard Nilssen Acoustic Unity, Bushman’s Revenge, sPacemonKey, Amgala Temple, Ruby in Gard Nilssen Supersonic Orchestra. Je eden najbolj dejavnih in iskanih bobnarjev evropske jazzovske scene te dni. Poleg bogate diskografije sedemdesetih posnetih albumov je med drugimi sodeloval z glasbeniki in umetniki, kot so: Bill Frisell, Pat Metheny, Thomasz Stanko, Joshua Redman, Ambrose Akinmusire, Tigran Hamasyan, Susanne Sundfør, Chris Potter, Django Bates, Thomas Morgan, Mike Stern, Andy Sheppard, Eirik Hegdal, Ole Morten Vågan, Petter Eldh in številnimi drugimi.

Na NTNU University of Jazz Music (2003–2009) je magistriral iz jazza, kjer je študiral bobne z enim od svojih osebnih herojev, Audunom Kleivejem.

 

VERONIKA KUMAR je vokalistka, inštrumentalistka, skladateljica in diplomantka jazz vokala ter magistrica žive elektronike amsterdamskega konservatorija. Med drugimi je prejemnica nagrade jazzon za najboljšo kompozicijo leta v 2022. Leto prej je na avdiciji prestižne državne nizozemske organizacije NKK NXT dobila pripravništvo, a je morala delo zaradi osebnih razlogov zavrniti. Posledično se je popolnoma posvetila ustvarjanju avtorske glasbe. Sodelovala je pri različnih projektih doma in v tujini, kot avtorica glasbe in vodja projekta je ustanovila zasedbe MaLinE, zasedbo K: in The Pickles, poleg glasbenih festivalskih odrov (Jazz festival Ljubljana 2019, Ramna jazz festival, Jazz festival Velenje 2020, Godibodi …) pa je sodelovala tudi z gledališči. Kot vokalistka in performerka je nastopila v družinskem muzikalu Kresna noč, kot soavtorica glasbe in zvočnih učinkov pa je sodelovala pri predstavi Bleščivka. Zadnja leta ustvarja avtorsko glasbo pod umetniškim imenom VSA, s katero pripravlja novo ploščo.

NINA VIRANT je vokalistka, skladateljica, performerka, vokalna pedagoginja in avtorica projekta VIRA. Nina s svojim vsestranskim umetniškim izrazom že vrsto let z eno nogo na domačih tleh, z drugo na Nizozemskem deluje na številnih področjih, od raziskovanja glasbenega izročila predvsem slovanskih kultur, popa, jazza, vse do eksperimentalnih žanrov, progresivne glasbe in sodobnega gledališča. Leta 2019 je odprla 60. Jazz festival Ljubljana z zasedbo LAS, v tandemu z rusko glasbenico in producentko, v raziskovanju zgodb in napevov naših skupnih slovanskih prednikov. Istega leta je kot vokalistka diplomirala na prestižnem Jazz konservatoriju v Amsterdamu. Kot soavtorica projekta je 2017 z etno/eksperimentalno zasedbo Dvojina posnela album LiLa in EP v sodelovanju z internacionalno 12-člansko punk / »live« elektronsko / progresivno rock zasedbo Barmy FiveSeveN.

V Amsterdamu med drugimi sodeluje z gledališko režiserko Ilario Forciniti in je del sodobne gledališke skupine NIM Theatre. Jeseni 2019 je v gledališču Het Amsterdams Theaterhuis kot protagonistka nastopila v razprodani gledališki predstavi Possessions.

Septembra 2021 je njen avtorski projekt Ansambel za preužitek doživel svetovno premiero v sklopu koncertnega cikla Zavoda Druga godba Sogodbe v Cankarjevem domu. Pozimi 2022 je omenjeni projekt nadgradila, razširila in osvežila, nastala je VIRA. Z razširjeno ekipo vrhunskih glasbenikov bo 5. julija na Jazz festivalu Ljubljana izdala avtorski prvenec niei.