Klub Gromka

26. maj 2022

Nate Wooley Columbia Icefield (US)

Nate Wooley, trobenta; Ava Mendoza, kitara; Susan Alcorn, pedal steel; Ryan Sawyer, bobni

FACEBOOK EVENT

ArtistTalk: Nate Wooley – SIGIC: 26. maj 2022 ob 11.00

 

V New Yorku živečega super dejavnega trobentača, skladatelja in publicista Nata Wooleyja smo v Sloveniji že spoznali v različnih glasbenih okoliščinah, ne pa še s projektom Columbia Icefield, ki ga številni uvrščajo med njegove najboljše.

Columbia Icefield je mogočen velikan, največje ledeniško polje Skalnega gorovja, sklenjena ledena gmota, ki se izliva v reko Kolumbijo in navsezadnje v Tihi ocean. Je tuja, nedostopna, pa vendarle osupljiva metafora za človekov odnos do narave. Nate Wooley, ki je kot mladostnik v zvezni državi Oregon reko Kolumbijo vsakodnevno doživljal, s svojo zasedbo Columbia Icefield proučuje lasten odnos do ledenika in občečloveško soočenje z nedostopnim.

Ta človeku tuja entiteta je prepredena s protislovji in veličastno pronica v glasbo. »Album se je sčasoma izkristaliziral kot poskus gradnje struktur, ki učinkujejo kot velikanske in malce zastrašujoče, vendar tudi naravne,« pojasni Wooley. »Je prizemljena, izhaja iz narave; ni napad na naše čute. Razumemo jo.« Tako je Wooleyju in njegovi zasedbi glavni cilj postal izraziti tisto, kar nam je najbolj naravno in najbolj tuje obenem. Izid je neverjetna in pretresljiva vaja v bivanju, vpogled v učinkovanje in vpliv okolja na človeško življenje. Za Wooleyja je to majhno pomorsko mesto na obrobju ledenih polj. Columbia Icefield kot najpristnejši primerek samoizpovedne glasbe spregovori o Natu Wooleyju in njegovi zasedbi.

 

»V moji glasbi je od nekdaj obstajala težnja po iskanju načina za najboljši mogoči izraz lastne človeškosti,« pravi. Na Columbia Icefield se Wooley zazre v delček narave, v katerem je skoraj nemogoče uzreti sebe. Skorajda nepredstavljivo je, da bi lahko v ta ledenik izklesal del lastnega jaza, vsaj dokler ne slišite uvodnih tonov Lionel Trilling. Ob albumu Columbia Icefield Nata Wooleyja je človeškost mogoče uzreti v vsem.

»Najlepša, najbolj progresivna glasba za ob tabornem ognju vseh časov«. (NY Times)

 

 

VSTOPNICE

Koncert je vključen v program 38. mednarodnega festivala Druga godba. Festivalske vstopnice, ki vključujejo tudi koncert Nate Wooley Columbia Icefield, so na voljo do razprodaje kontingenta.

Nate Wooley Columbia Icefield: 15,00 EUR

Festivalska vstopnica:  RAZPRODANO

Nate Wooley Columbia Icefieldkupi me

Koprodukcija Zavod Druga godba in Defonija