Kino Šiška

30. maj 2022

Moor Mother (US)

Camae Ayewa (Moor Mother), glas, poezija, glasba, video

FACEBOOK EVENT

 

 

Hip hop in Druga godba sta sopotnika že od leta 1995, ko so na Drugi godbi nastopili The Roots. To je bil hkrati prvi hip hop koncert tujega izvajalca v Sloveniji.

In tako kot zvezdniški The Roots, tudi Moor Mother prihaja iz ustvarjalnega okolja Philadelphie. A vendar bi ji naredili krivico, če bi jo označili samo za hip hop glasbenico, saj je veliko več kot to.

 Je tudi poetinja in vizualna umetnica, predvsem pa vizionarka utopičnega sveta, ki je v trenutni situaciji, še posebno med Afroameričani in drugimi družbenimi manjšinami, kamor zavedno potiskamo tudi vse mlajše od 30 let, še edino upanje. Na tej točki s Shabako delita estetiko afrofuturisma, le da Camae uporablja druga sredstva za razširjanja idej. A v glasbi, kot najbolj univerzalnem posredovanju sporočil, sta esencialno povezana.

 

Glasovi Moor Mother nas vodijo skozi čas čudnega in neznanega sodobnega sveta. V njegovi otopelosti in brezbrižnosti njena performativna srčnost in intelektualni naboj odstranita vsak dvom v umetnost, kot najlepšega stanja bivanja. Ob izidu zadnjega albuma Black Encyclopedia Of The Air, ki ga je glasbena redakcija Radia Študent razglasila za najboljši tuji album leta 2021, so v promocijskem gradivu zapisali: »Kot cvet, ki poganja med talnimi deskami klavnice, je glasba Moor Mother dejanje preseganja nasilne, neznosne sedanjosti«. To bo njen drugi nastop v Ljubljani po letu 2017, ko je nastopila na festivalu Stiropor.

 

VSTOPNICE

Sons of Kemet + Moor Mother

Predprodaja:  28,00 EUR | 25,00 EUR *

Na dan: 32,00 EUR

*Mlajši od 25, upokojeni in starejši od 65 let.

VSTOPNICEkupi me
  • Gibalno in senzorno oviranim osebam pripada prost vstop. Prost vstop pripada tudi enemu (1) spremljevalcu oziroma spremljevalki. Za rezervacijo vstopnic nas prosimo kontaktirajte na info@drugagodba.si.

Organizacija: