Glasbe sveta in Druga godba predstavljata: TIGRAN HAMASYAN TRIO

Gallusova dvorana, 2. 7. ob 19.30

Nekateri se gotovo še spomnijo prvega gostovanja mladega armenskega pianista v ciklu Cankarjevi torki. To je bilo leta 2012, ko je štel rosnih 25. Že takrat smo vedeli, da bo vzpon njegove umetniške poti hiter in da bo globalen. 

Tigran prihaja iz Gjumrija v Armenij. Med odraščanjem je njegovo domače okolje napolnjevala glasba – oče je bil izrazit ljubitelj rocka, stric pa velik jazzovski navdušenec. V svojem umetniškem razvoju je odkrival raznovrstnost armenske glasbe, vključno z delovnimi pesmimi, epskimi ljudskimi skladbami in vojnimi plesi, v svojstvenih različicah posamičnih regij. Ob študiju klasične glasbe v Armeniji je v njem vzporedno zorel jazzovski pianizem. Pri šestnajstih letih se je z družino preselil v Los Angeles, saj sta starša otrokoma (Tigranova sestra je slikarka in kiparka) želela omogočiti boljše umetniške priložnosti.

Dandanes je eden najbolj prodornih in samosvojih pianistov svoje generacije, ki deluje na premici jazz-sreča-rock. Tigranov sveži zvok zaznamujejo raziskovanje taktovskih načinov onkraj 4/4, z odvodi v 5/4 in 9/8, razgibana dinamika ter prehajanje med akustičnimi in električnimi izraznimi načini, vse podkrepljeno z afiniteto do mletja »težkega metala«. Gre za domiselnega umetnika, ki svobodno in pogumno sledi svoji viziji, ne le oprti na tradicijo, temveč tudi prepojeni z njegovo lastno osebnostjo in strastjo. 

 

Lani je Tigran Hamasyan izdal novi album The Call Within za znamenito ameriško založbo Nonesuch. Slišimo živahno, vulkansko glasbo, prežeto z rockom in armensko tradicijo, v kateri se poliritmi in zadihan tempo izmenjujejo z bolj mirnimi, poetičnimi, eteričnimi obdobji, kot zvočni in filmski val v večni mutaciji. 

Tigran Hamasyan, klavir; Evan Marien, bas; Arthur Hnatek, bobni

Odprtje poletnih koncertnih in festivalskih večerov ne bi moglo biti bolj razburljivo in navdihujoče.

 

18, 22, 25, 28, 18* EUR (O začetku prodaje vstopnic bomo obvestili naknadno.)