Drugi radio: Andrej Pervanje in Mario Batelić

Na akademiji Druga Godba/Radio Študent se s petim predavanjem počasi pomikamo h koncu tretjega semestra. Tokratno lekcijo bosta s svojim znanjem in izkušnjami oplemenitila dva dolgoletna sodelavca Radia Študent, Andrej Pervanje in Mario Batelić. Predavanje v dveh delih bo potekalo v četrtek, 14. novembra na Vodnikovi domačiji in je brezplačno.

DRUGI RADIO [5. predavanje]
  • 18.00 Trakovi časa
  • 19.15 Tropicália

 

 

Andrej Pervanje: Trakovi časa

Andrej Pervanje je v sezoni 2018/2019 v jutranjem programu Radia Študent pripravljal glasbeno rubriko Trakovi časa, v kateri se je ukvarjal z zgodovino popularne glasbe izven velikih centrov Zahoda. Zanimali so ga predvsem sistemi založništva, lokalnih promotorjev, medijska in posebno radijska obravnava teh glasb ter prakse tistih, ki so fonografsko dokumentirali specifična lokalna glasbena izročila. Tokrat bo Andrej pripravil povzetek raziskovanja, ki se ga je lotil v kontekstu priprave omenjenih radijskih prispevkov, poskusil bo s sklepi zaokrožiti to svoje delo in ponudil bo razmislek o različnih interpretacijah pojma popularna glasba, kot se te kažejo v različnih okoljih sveta.

 

Mario Batelić: TROPICÁLIA

Gre za revolucionarno brazilsko glasbeno gibanje, ki je izbruhnilo leta 1968, sredi vojaške diktature. Tropikalisti so navdih poiskali v kulturnem kanibalizmu oz. antropofagiji, avantgardni književnosti in likovni umetnosti, novem filmu, tradicionalnih in modernih oblikah brazilske ljudske godbe, ameriškem in britanskem psihedeličnem rocku in pop artu. Z nekonvencionalnimi nastopi in glasbo, v kateri so združevali tradicijo in modernost, brazilske in mednarodne vplive, staro in novo, so provocirali tako levico, ki ni odobravala modernih (električnih) inštrumentov, kakor tudi nacionalistično desnico, ki se je zmrdovala nad vsem tujim. Nekoč zatirano gibanje danes velja za kultno in prelomno ne le v Braziliji, njegovi predstavniki – Gilberto Gil, Caetano Veloso, Os Mutantes, Maria Bethânia, Gal Costa, Tom Zé, ki so vsi sodelovali na ključnem albumu Tropicália: ou Panis et Circencis – pa spadajo med najvidnejše svetovne glasbenike.

 

Facebook dogodek