Druga godba 2019: razkrivamo imena nastopajočih

BCUC, Bakalina Velika, DakhaBrakha, Kokoroko, Liniker e os Caramelows, Yonatan Gat in mnogi drugi na 35. Drugi godbi v Ljubljani in Mariboru od 21. do 25. maja 2019

Z velikim veseljem objavljamo celoten glasbeni program 35. mednarodnega festivala Druga godba, ki bo potekal na sedmih koncertnih prizoriščih dveh največjih slovenskih mest med 21. in 25. majem 2019. Organizator festivala Zavod Druga godba je tokrat združil moči s tremi koproducenti. V Ljubljani bosta to  Cankarjev dom in Kino Šiška, prvič pa tudi Narodni dom v Mariboru. Na festivalu bo sodelovalo tudi  šest organizacij iz partnerskih mest v Evropi: iz Birminghama, Dublina, Helsinkov, Lodža, Londona in Lyona. Te bodo skupaj z Drugo godbo oblikovale program in pripravile glasbeno konferenco, oboje kot prvo dejanje skupnega projekta, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa.

35. Druga godba prinaša šestnajst (16) koncertov izvajalcev iz enajstih (11) držav štirih (4) celin. Glavnina programa bo potekala v zgoščenih treh dneh festivala v Kinu Šiška in na dveh prizoriščih v Mariboru, tudi v letnem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, kjer se bo festival zaključil. Prav tam bo Druga godba premierno predstavila novi album dua Bakalina, tokrat razširjenega v osemčlansko Bakalino Veliko z gostujočo pevko Bogdano Herman.

Za njimi bo nastopila ena izmed najbolj atraktivnih južnoafriških glasbenih zasedb, zaradi katere plešejo ljudje po vsem svetu. Skupina BCUC prihaja iz Soweta in je znana po svojih eklektičnih (re)interpretacijah zulu in xhosa godbenih tradicij. Iz Republike Južne Afrike se na Drugo godbo vrača tudi zasedba The Brother Moves On, tokrat v polnem številu in obogatena z domačim pianistom Bowrainom, ki po lanskem nepričakovanem festivalskem vskoku nadaljuje ustvarjalno sodelovanje z bendom. Rezultati bodo premierno predstavljeni v Klubu CD in napovedali evropsko turnejo.

To pa ne bo edina svetovna premiera na festivalu. Na pobudo Druge godbe bodo prvič skupaj nastopili helsinški trio Mopo in saksofonist Jimi Tenor, čemur bo sledilo tudi snemanje skupnega albuma. Še ena premiera bo slovensko obarvana, saj bo Irena Tomažin predstavila novi projekt iT: Another Crying Game. Izjemno bogata bo tudi aktualna glasbena ponudba iz Velike Britanije. Druga godba je že pred leti premierno predstavila trenutno prvo ime londonske power-jazz scene Shabako Hutchingsa, letos pa dodaja še priljubljen londonski soul-afro-beat kolektiv Kokoroko. Ob njih Druga godba predstavlja še vročo jazz-groove zasedbo Ill Considered ter vzpenjajočo se trobentačico Lauro Jurd z bendom Dinosaur. Članica Dinosaura je tudi basistka Ruth Goller, ki je na Drugi godbi že nastopila v zasedbah Melt Yourself Down in Rokie Traore.

Zelo bogata in raznolika bo tudi programska ponudba s pogledom proti Vzhodu. Nedvomno so DakhaBrakha iz Kijeva danes ena najpopularnejših evropskih zasedb, ki v svoji folk glasbi meša starodavno z modernim. To bo njihov drugi nastop v Ljubljani, pred tem so nastopili na festivalu Mesto žensk v okviru Cankarjevih torkov. Prav tako se v Ljubljano vrača Estonka Maarja Nuut, tokrat v zasedbi, kjer se zvoki njenega glasu in violine spajajo z elektroniko in vrhunskimi vizualijami. Povsem enkratna pa bo tudi ponudba s Poljske, saj v Ljubljano prvič prihaja številka ena nove poljske jazzovske scene Maciej Obara, odličen vokalno instrumentalni trio Sutari pa bo nastopil v Minoritski cerkvi v Mariboru.

In kaj prihaja izza Atlantika? Nihče drug kot kitarist in skladatelj Yonatan Gat, ki ga je revija Village Voice leta 2013 razglasila za najbojšega kitaristra v New Yorku. Njegov koncert bo prava poslastica tudi za fene zasedbe Swans ‒ Gata bo na odru spremljal basist skupine ‒ in izvirne ljudske glasbe severno- in južnoameriških staroselcev. Če kdo meni, da bo zabave premalo, bo za to poskrbela še zasedba Liniker e os Caramelows s samosvojo različico brazilskega funka soula ter s karizmatično pevko Liniker.

Mednarodni festival Druga godba podpira Ministrstvo za kulturo v sklopu programskega sofinanciranja delovanja Zavoda Druga godba. Mestna občina Ljubljana podpira organizacijo in izvedbo festivala na podlagi projektnega sofinanciranja ter program Ustvarjalna Evropa.

 

Vabljeni na praznovanje ob 35-letnici mednarodnega festivala Druga godba!

Ekipa Druge godbe

 

Program po dnevih:

 

Ljubljana, 21.–24. maj

 

Torek, 21. maj / Channel Zero

Ar Ker (FR)

Mopo feat. Jimi Tenor (FI)

 

Sreda, 22. maj / Štihova dvorana in Klub CD

Shane Latimer Solo (IE)

Maciej Obara Quartet (PL)

The Brother Moves On feat. Bowrain (ZA/SI)

 

Četrtek, 23. maj / Štihova dvorana in Kino Šiška

iT: Another Crying Game (SI)

Dinosaur (UK)

Yonatan Gat & Special Guests (US/BR)

Ill Considered (UK)

Liniker e os Caramelows (BR)

 

Petek, 24. maj / Kino Šiška

Maarja Nuut & Ruum (EE)

DakhaBrakha (UA)

Kokoroko (UK)

 

 

Maribor, 25. maj / Minoritska cerkev in Avditorij LGM: 

Sutari (PL)

Bakalina Velika (SI)

BCUC (ZA)

 

Informacije o vstopnicah v predprodaji do 20. maja:

 

Dnevne vstopnice:

Torek, 21. 5.: 15, 10* EUR

Sreda, 22.5.: 15, 10* EUR

Četrtek, 23.5.: 22, 18* EUR

Petek, 24. 5.: 22, 18* EUR

Sobota, 25. 5.: 15, 12* EUR

*Mlajši od 25 let, upokojeni in starejši od 65 let.

 

Festivalska vstopnica: 46 EUR

 

Festivalska vstopnica in dnevna vstopnica za sobotne koncerte v Mariboru vključujeta brezplačen povratni avtobusni prevoz LjubljanaMariborLjubljana.

 

Vstopnice so na voljo v prodajni mreži www.mojekarte.si in na prodajnih mestih v Cankarjevem domu, Kinu Šiška in Narodnem domu v Mariboru.