Znan je program 37. Druge godbe!

Drage ljubiteljice, cenjeni ljubitelji mednarodnega festivala Druga godba!

 

Za nami je res neprijetno leto. Lani nam navkljub velikim prizadevanjem ni uspelo izvesti vseh načrtovanih koncertov festivala, četudi smo se v dobri veri odločili za koncept, ki je imel več možnosti za izvedbo. Seveda nam to ni vzelo volje in upanja, kako bomo letos nadoknadili zamujeno in hkrati pripravili vse potrebno, da bi vam lahko novi festival predstavili v strnjeni obliki, čeprav v drugem času kot običajno.

 

Zelo smo veseli, da smo dosegli trenutek, ko je upanje za izvedbo festivala veliko večje kot pred enim letom. Čeprav še ne vemo, kakšni ukrepi bodo v veljavi, smo trdno odločeni, da prireditev organiziramo za vas v živo, na različnih prizoriščih v Ljubljani in Mariboru. Tokrat, poleg dvoran v Cankarjevem domu in Kinu Šiška, ponujamo koncerte tudi na odprtih prizoriščih, na letnih vrtovih Gale Hale na Metelkovi, Švicarije in Vodnikove domačije, kjer bomo skupaj z Zavodom Divja misel premierno predstavili tudi koncertno produkcijo za otroke, pri izvedbi pa bomo sodelovali tudi s Festivalom Bobri. Poskrbeli smo tudi za primerno nadomestno prizorišče v primeru slabega vremena, to pa ne bo vplivalo na varen septembrski drugogodbeni skok v Narodni dom v Maribor. 

 

In kaj bomo poslušali? Že nekaj časa je bilo jasno, da se bomo bolj oprli na domače izvajalce. Skupina Katalena, Zvezdana Novaković in Katja Šulc bodo premierno predstavile nova dela, Samuel Blues & Miha Erič pa bosta odmerjala blues, kot ga iz domačih logov še nismo slišali. Legendarni hrvaški avtor in izvajalec Darko Rundek je pred kratkim izdal krasen album Brisani prostor, ki ga bo predstavil pod imenom Rundek & Ekipa. A to še ni vse o dobrih medsosedskih odnosih. Iz Hrvaške se bodo po nastopu na Mentu vrnili odlični Nemanja, ki so po prvem nastopu v Ljubljani izdali izvrsten album Cosmic Disco. Ta jih je izstrelil v sam vrh regionalne glasbene ponudbe s povečanim zanimanjem tudi v evropskem prostoru. Afganistanska pevka Elaha Soroor bi s skupino Kefaya iz Velike Britanije morala nastopiti že lani, medtem ko je mladi armenski pianistični mojster Tigran Hamasyan ujel francosko-slovenski vlak, ki ga bo skupaj z njegovim triom pripeljal na skupni dogodek cikla Glasbe sveta in festivala Druga godba v Gallusovo dvorano CD. Ne pozabite, da vam iz rokava ponujamo še tri ase, ki so morali 2020 prestaviti za eno leto ter bodo v Ljubljani nastopili 26. julija, 14. avgusta in 23. oktobra. To so Fatoumata Diawara, Sílvia Pérez Cruz in Kimmo Pohjonen, 26. avgusta in 14. septembra pa bomo organizirali še tri koncerte iz cikla Sogodbe.

 

Tudi tokrat festivala Druga godba ne bi bilo brez naših bratskih javnih zavodov, ki nam pomagajo finančno in nas gostijo v svojih prostorih. Med pandemijo smo še posebno dobrodošli v Cankarjevem domu, Kino Šiška je naš najboljši sosed, Narodni dom v Mariboru pa okno na Štajersko in tokrat tudi v prvo sodelovanje s Festivalom Maribor, kamor bomo pridrveli z orkestrom Džambo Aguševi iz Makedonije, tačas najbrž najboljšim pihalnim bendom na Balkanu, pa še petek bo. Za prijazen sprejem se zahvaljujemo tudi MGLC s Švicarijo, Gali Hali v AKC Metelkova mesto in druščini, ki upravlja program Vodnikove domačije in s katero že leto snujemo koncert za otroke. In nenazadnje, letos se izteka štiriletno sofinanciranje Ministrstva za kulturo, ki nam je ves ta čas stalo ob strani, prav tako smo veseli, da smo lahko del programa, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana. O pokroviteljih pa morda kakšna beseda, ko se vrne gospodarska rast.

 

Začetek prodaje vstopnic bo 25. maja

 

Hvala za zvestobo, podporo in upanje, ki ga delite z nami. Tudi mi imamo Ekipo, ne samo Rundek.

Se vidimo na Drugi godbi 2021!