Natalie Bergman (US)

Natalie Bergman, glas, kitara

FACEBOOK EVENT

 

Leto 2021 je navkljub vsem tegobam prineslo veliko dobre glasbe. Mednjo je tudi album Mercy, prvenec ameriške glasbenice Natalie Bergman. Ustvarila ga je, potem ko je po osebni tragediji odšla v samostan v puščavski dolini Chama na jugozahodu ZDA. Tam je začela pisati in snemati in nastala je zbirka dvanajstih pesmi, ki so plod njenega spoštovanja do gospel glasbe. Gre za edinstven svet zvoka, duhovnosti in iskanja upanja v tragičnih časih.

Natalie Bergman izhaja iz glasbene družine. Nastopa vse od štirinajstega leta. Večji del zadnjega desetletja je prepevala skupaj z bratom Elliotom Bergmanom v njunem duu Wild Belle, toda noč, ko je nameravala stopiti na oder Radio City Music Hall, se je njeno življenje spremenilo ob novici, da je njenega očeta in mačeho ubil vinjen voznik.

Brat Elliot ji je bil ves ustvarjalni proces v veliko oporo. Album je dokončala v njegovem studiu v Los Angelesu, vendar je vso glasbo posnela sama. Prvič jo je izvedla s svojim bendom med zaprtjem v studiu revije Paste v Los Angelesu lansko zimo. Izid albuma maja 2021 je pospremila z vrsto odličnih videov, nekateri glasbeni kritiki pa so album uvrstili med najboljše v letu 2021.

 

Natalie Bergman bo v Ljubljani nastopila na istem odru kot pred leti njen brat Elliot na festivalu Druga godba. In če je bil Elliot Bergman svojčas inovator afrobeata, Natalie ponuja povsem samosvoj pogled na gospel. Podobno kot pri blues vokalistih tridesetih let njen glas zveni v visokih registrih, a še zdaleč ni retro. In četudi je tematika njenih pesmi religiozna, je njen nastop v duhu najboljših današnjih izvajalk neosoula in r’n’b-ja. Z eno razliko: Natalie Bergman je svet zase. Čustvena ameriška (z)godba z ognjem, ki je vzplamtel, ko tega nihče ni pričakoval.

 

 

VSTOPNICE

Predprodaja 14,00 EUR

Na dan: 18,00 EUR

Natalie Bergmankupi me