Ljubljana, Kino Šiška (Katedrala)

13. maj 2021

Kimmo Pohjonen – Ultra Organ

(Finska)

 

Elektronska glasba za orgle na harmoniki 21. stoletja

 

Koncert je prestavljen na 13. maj 2021. Že kupljene vstopnice veljajo za nov termin, obenem pa za ta koncert ostajajo veljavne tudi festivalske vstopnice/abonma Druga godba 2020.Če se koncerta v novem terminu ne morete udeležiti, vam bodo pri prodajalcu povrnili kupnino. Za vračilo kupnine jih prosimo kontaktirajte na info@mojekarte.si oziroma na podpora@mojekarte.si.

 

V Ljubljano se vrača ultimativen svetovni inovator na harmoniki Kimmo Pohjonen. Prvič je nastopil v Sloveniji s solističnim projektom na festivalu Druga godba leta 2002, kasneje pa smo lahko v živo spoznali še nekatere izmed njegovih številnih aktualnih projektov (KTU, Uniko …). V Kinu Šiška bo nastopil drugič, a prvič v živo. Pred leti smo namreč prikazali film Sounbreaker, odličen dokumentarec o njegovi ustvarjalnosti, ki razpenja meh od finske folk glasbe do neverjetnih projektov s kmetijskimi stroji, wrestlingom, sodobnim plesom, progresivnim rockom, sodobno klasično glasbo in drugim. Vsi projekti v živi različici prinašajo izpiljene in razkošne zvočne in  vizualne podobe, kar Pohjonenove nastope že dve desetletji uvršča med najbolj atraktivne, ne glede na to ali so izvedeni v klubih ali v Kölnski filharmoniji, ki je bila naročnik projekta Ultra Organ s praizvedbo marca 2017.

 

 

Ena izmed Pohjonenovih želja je bila ustvariti nov instrument, s katerim orgle oživijo v elektronski obliki. Tako je nastal Pohjonenov izum, organ-accordion – sprogramiral je prvo harmoniko, ki igra vzorce orgel. Vzorčenje se je začelo iz orgel Kölnske filharmonije in nekaj cerkvá na Finskem. Za iskanje natančnih zvokov, ki so ustvarili naravno zvočno sliko za novi inštrument, so bili potrebni številna preizkušanja in testi. Tuomas Norvio je iz orgelskih vzorcev sestavil ritmične in melodične teksture, ki v nekatere dele skladbe vnašajo močan ritmični utrip. Izhodišče za kompozicijo pa je naravna sinteza akustičnih in elektronskih orgel. Ultra Organ je nova glasba, ki odraža skupno zgodovino orgel in harmonike ter prinaša barve teh inštrumentov v novo stoletje – Katedralo Kina Šiška bo za 70 minut sopostavila kot cerkev in filharmonijo hkrati.

 

Kimmo Pohjonenorgan-accordion, glas
Mikko Heleniusorgle, glas
Tuomas Norviooblikovanje zvoka, živa elektronika
Otso Vartiainenvizualije, luč

 

VSTOPNICE

Kimmo Pohjonen – Ultra organ  18, 15* € (8. november, Kino Šiška)

*Za mlajše od 25 let in starejše od 65 let ter za upokojence.

 

Kimmo Pohjonen - Ultra organkupi me

 

Organisation: